Cum se calculeaza indicatorii financiari si cum se pot interpreta?
Indicatorii financiari reprezinta un set de masuratori cuantificabile utilizate pentru a masura performantele generale pe termen lung ale unei companii.
Acestia ajuta in special la determinarea realizarilor strategice, financiare si operationale ale unei companii, atat pentru evaluarea proprie cat si in comparatie cu celelalte companii din acelasi sector.
Indicatorii financiari difera intre companii in baza tipului de activitate desfasurata (productie, comert, pretari servicii) si prioritatea este de a intelege impactul pe care aceste cifre il au asupra companiei ca ulterior cu informatiile obtinute sa se identifice si sa se implementeze solutiile, politicile sau procesele care au un impact pozitiv asupra rezultatelor viitoare.
Care sunt unii dintre cei mai folositi indicatori financiari, pe langa cifra de afaceri, profitul si numar de personal, utilizati in practica si cum se pot interpreta acestia?
Rotatia Activelor Imobilizate
Calculata ca raportul dintre cifra de afaceri/active imobilizate, ofera informatii asupra eficientei folosirii activelor imobilizate ale companiei si masoara de cate ori sunt transformate activele in vanzari pe parcursul unui an.
Durata de incasare a creantelor (nr. zile)
Calculat prin formula (Creante / Cifra de afaceri )* 360, indicatorul masoara durata medie de incasare a creantelor. Este exprimat in numar de zile. O
valoare in crestere sau mai ridicata decat media sectorului, poate indica ca firma analizata isi incaseaza mai greu creantele de la clienti.
Rata rentabilitatii activelor (ROA)
Calculat ca raport intre Rezultat NET / Active Totale, acest indicator ofera informatii asupra eficientei folosirii activelor companiei in activitatea acesteia si generarea de profit. Companiile care isi folosesc eficient activele vor avea o rentabilitate ridicata.
Rentabilitatea capitalului (ROE)
Acest indicator calculat prin raportul intre Rezultat NET / Capitaluri Proprii, arata randamentul oferit de companie pentru remunerarea capitalurilor investite de actionari.
Viteza de rotatie a stocurilor (nr. zile)
Formula de calcul (Stocuri / Cifra de afaceri )* 360 . Indicatorul masoara durata medie de rotatie a stocurilor. Este exprimat in numar de zile. O valoare in crestere sau mai ridicata decat media sectorului, poate indica ca firma analizata inregistreaza stocuri supradimensionate.
Rata solvabilitatii generale
Calculata ca raportul dintre activele totale/datorii totale reflecta gradul in care datoriile totale sunt acoperite de catre activele totale ale firmei. Valoare minima a acestui raport se considera a fi de 1.4, in cazul in care rata solvabilitatii generale este mai mica de 1, atunci firma este in insolvabilitate
Gradul de indatorare generala/Autonomia financiara
Reprezinta raportul dintre datorii totale/Capitaluri proprii, acesta evidentiaza proportia finantarii datoriilor totale ale companiei pe seama capitalurilor proprii. O diminuare a nivelului acestui indicator reflecta o intarire a capacitatii de autofinantare pe termen scurt, mediu si lung. Un nivel superior peste 50% (>0.5) poate atrage un semnal de alarma pentru creditorii societatii.
Rata de indatorare globala
Calculat ca raport datorii totale/active totale , acest indicator evidentiaza limita pana la care societatea isi finanteaza activitatea din alte surse decat cele proprii. Indicatorul este inversul solvabilitatii patrimoniale generale (patrimoniale), suma rezultatelor celor doi indicatori trenbuie sa fie 100%. In conditii normale de activitate gradul de indatorare trebuie sa se situeze in jur de 50%. O limita sub 30% (0.3) indica o rezerva in apelarea la credite si imprumuturi iar peste 80% (0.8) arata o dependenta de credite, o situatie alarmanta.